Anna Maria van Schurman Lezing

Anna Maria van Schurman Lezing door ‘Denker des Vaderlands’ Daan Rovers,
Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
donderdag 9 april 2020, 20.00 uur.

De titel van de lezing is ‘De stand van de democratie’. Zij vindt het huidige opinieklimaat ‘overprikkeld’. Roovers: ‘De pendel tussen zwijgen en overschreeuwen slaat naar dit laatste door’. Nieuwe en traditionele media spelen daarbij een belangrijke rol. Als het midden ondergronds gaat en brutalen de hele wereld hebben betaalt de democratie daarvoor volgens haar een hoge prijs. Vandaar Roovers’ keuze voor de uiterst actuele titel: ’De stand van de democratie’.

Daan Rovers vervult twee jaar lang de eretitel ‘Denker des Vaderlands’. Zij zet zich daarbij in voor ‘publiek denken’: politiek gaat volgens haar over ons, en de vragen die we daarbij stellen moeten weer onderdeel uitmaken van ons dagelijks leven.
Als filosoof en (mede)auteur van het boek ‘Wij zijn de politiek’ (2019) en van het essay ‘Mensen maken; nieuw licht op opvoeden’ ontwikkelt zij manieren om mensen aan het denken te zetten. Investeren in individuele en collectieve denkkracht is haar voornaamste drijfveer, en is op dit moment urgenter dan ooit. Daardoor leren we volgens haar ook ons persoonlijk leven beter te begrijpen. Zij doet dat als docent (Universiteit van Amsterdam), als programmamaker en spreker (Rode Hoed, omroep Human etc), als trainer en als schrijver.
Ze is de ‘grande dame’ van de publieksfilosofie, d.w.z. dat zij filosofische inzichten toegankelijk weet te maken voor een breed publiek.  Dat deed ze o.a. als hoofdredacteur van ‘Filosofie Magazine’. Vanuit die positie ontwikkelde zij vele nieuwe projecten, waaronder de Nacht van de Filosofie, Stand-up Philosophy, en de G8 van de Filosofie.

Toegangsprijs: € 5,00, te betalen bij de ingang. Kom op tijd want vol is vol. Gratis parkeren is mogelijk op het terrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: Peter de Haan, tel. 06-11592427. E-mail: .

Ook informatie op:  https://www.dorpskerkhuizum.nl en https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *