Ingezonden stuk over wilgen Kromwâl

Dit ingezonden stuk is afkomstig van de bewoners van Kromwâl. Diegene die hier verantwoordelijk voor is kan zich melden bij Marieke Vinckers of eventueel bij het doarpsbelang.

 

Langs Kromwâl staan een paar oude wilgen. Gemeente Littenseradiel wilde deze giganten zo’n acht jaar geleden weghalen. Namens de bewoners van Kromwâl hebben we toen een brief geschreven, waarin stond dat we het zó zonde zouden vinden als dit mooie beeld zou verdwijnen. Bovendien huizen in deze oude bomen veel vogels en vinden ook uilen daar hun plek. Dat geluid horen we ’s avonds, prachtig.

We zijn destijds overeengekomen dat de bomen gekortwiekt werden

en dat wij tussen die oude bomen nieuwe bomen laten groeien.

Pas als deze bomen groot genoeg zijn, worden de oude bomen weggehaald.

Die groei heeft tijd nodig.

De nieuwe boompjes werden in het begin al structureel weggehaald. Door wie? Geen idee. Dit jaar zijn de boompjes voor het eerst wat voller en groter. Het begint erop te lijken! Met onze nieuwe gemeente Súdwest Fryslân hebben we dezelfde afspraak behouden: zodra de bomen groot genoeg zijn, verwijdert de gemeente de oude bomen.

Afgezaagde bomen

Het is zondagochtend 15 juni. Wij maken met de kinderen onze ochtendwandeling. En tot onze verbazing liggen daar een paar van onze met liefde geplante bomen omgezaagd in het riet. Omgezaagd. Daar kunnen we met ons verstand niet bij. Hoe leg je zoiets aan de kinderen uit? Want we krijgen natuurlijk de vraag: “Wie doet zoiets?” (…) “Ehm, geen idee, iemand die niet van bomen houdt… of iemand het ergens niet mee eens is.” Wedervraag: “Iemand die niet van bomen houdt? Wie houdt er niet van bomen dan Mika?” (Tja… geen idee.) Volgende vraag: “Maar als alle bomen langs Kromwâl weg zijn, kunnen we dan niet meer ademen?” (…)  “Gelukkig staat de helicoptertjesboom er nog.” “Ja lief.. gelukkig wel.”

Of het nu zin heeft onze verbijstering en verdriet hierover te delen, daar zijn we eigenlijk nog niet over uit. Maar wanneer iemand s’nachts naar Kromwâl komt om een boom om te zagen, en de resten gewoon in het riet laat liggen, getuigt dat van volgens ons van frustratie en boosheid…Dat vinden we heel erg jammer. Daarom denken wij dat het zinvol is om te delen waarom wij deze boompjes hebben geplant. Misschien kunnen we daarmee begrip kweken.

Deze nieuwe jonge wilgen staan er om ervoor te zorgen dat we in de toekomst niet langs een kaalgeslagen vaart wandelen. En dat het karakteristieke beeld aan de Franekervaart behouden blijft.

We hebben hier in huis echt geen idee waarom iemand die bomen structureel wil weghalen. We hopen dat een uitleg van onze kant het gevoel van ongenoegen wegneemt. En vooral: dat dit toch echt de laatste keer was dat iemand ’s nachts met een zaag naar Kromwâl komt. Kun je beter overdag even aanbellen en theetje komen drinken. Mooi uitzicht. Prettige plek. Goed gesprek. Wees welkom.

Hartelijke groet,

Marieke & Martin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *