PERSBERICHT Anna Maria van Schurmanmanifestatie 18-11-2018

Op zaterdag 18 november worden de naambordjes van het Anna Maria van Schurmanpad onthuld. Dat pad ligt tussen het Drachtsterplein en de Dorpskerk Huizum te Leeuwarden. Voorafgaand aan de feestelijke onthulling gaat prof. Mirjam de Baar in op deze beroemdste vrouwelijke intellectueel uit de Gouden Eeuw en haar relatie met  Abbingastate in Huizum.

 

Wie was Anna Maria van Schurman?

Anna Maria van Schurman (geboren in Keulen in 1607 en overleden in Wieuwerd in 1678) was een zeer begaafde kunstenares en taalkundige. Daarnaast was ze humaniste, theologe en dichteres. Als eerste vrouw in Europa volgde ze universitair onderwijs (vanachter een gordijn: vrouwen mochten toen niet studeren!). Ze schilderde ook als eerste in Nederland pastelportretten en beheerste vele talen (incl. bijv, Arabisch en Ethiopisch). Er valt heel veel te zeggen over deze beroemde vrouw die uiteindelijk bij de labadisten in Wieuwerd ging wonen en daar overleed.

 

Relatie met Huizum

Anna Maria van Schurman bezocht regelmatig familie op Abbingastate in Huizum. Die bezoeken aan Abbingstate zijn ook aanleiding voor het college van B&W geweest om het pad tussen Drachtsterplein en de Dorpskerk, die deze vrome vrouw dan steeds moet hebben bezocht, het Anna Maria van Schurmanpad te noemen.

 

Programma op 18 november 2018, aanvang 14:00 u. in de Dorpskerk Huizum

 

Prof. Mirjam de Baar, hoogleraar Cultuurgeschiedenis van het christendom in de vroegmoderne tijd (RUG), schreef vorig jaar al in het boek Leeuwarden in de Gouden Eeuw een lezenswaardig artikel over Anna Maria van Schurman als internationale beroemdheid.  Zij is hoofdspreekster op deze voor het publiek gratis toegankelijke bijeenkomst  in de Dorpskerk.

De titel van haar lezing is: Wat had Anna Maria van Schurman (1607-1678) eigenlijk met Friesland? Hoewel deze beroemde vrouw hier maar enkele jaren doorbracht wist ze toch door te dringen tot de canon van Friesland. Ze zal stilstaan bij de Friese periodes van deze erudiete vrouw en dan in het bijzonder bij haar bezoeken aan Abbingastate. En passant zal ze ook ingaan op de vraag waarom Anna Maria van Schurman telkens weer wegzakt uit ons collectieve geheugen om dan bij herdenkingen van haar geboorte- of sterfdag weer opnieuw ‘ontdekt’ te worden.

Manon Borst, directeur van Museum Martena –met een  belangrijke Schurmancollectie,-zal een gesproken column ten beste geven.

Peter de Haan zal een inleiding verzorgen over straatnaamgeving als spiegel van de historie in het algemeen en in Leeuwarden in het bijzonder.

Tussendoor verzorgt Jelte Hoving fraaie orgelmuziek uit de Gouden Eeuw.

Rond 15:15 u.  wordt een van de Anna Maria van Schurman-naambordjes onthuld door wethouder Henk Deinum, voorzitter van de naaamgevingscie. van de gemeente Leeuwarden. Hij zal ter plaatse ook kort het woord voeren.

 

Adres Dorpskerk: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden. Gratis parkeren bij Intratuin.

Nadere info: bij Peter de Haan, tel. 058-2887388 of 06-11592427

 

PS In het kader van het Under de Toerproject van LF2018 wordt in april 2018 een voorstelling over Anna Maria van Schurman opgevoerd in Wieuwert door Toneeelgroep Vriendenkring Britswert/Wieuwert. Titel: ‘Anna Maria’ . Het spreekt van zelf dat de inwoners van Wieuwert ook van harte welkom zijn bij deze ‘preview’ op wie Anna Maria van Schurman was.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *