Topstukkenlezing

Annemarieke Willemsen over de goudschat van Wieuwerd

De goudschat van Wieuwerd

“Wat de zeldzaamheid van deze goudvondst betreft, daaromtrent valt op te merken dat nog nimmer zo vele en verschillende gouden hangversierselen bij elkaar gevonden zijn.” Met deze woorden heeft Rijksmuseum van Oudheden-conservator L.J.F. Janssen in 1866 de Nederlandse staat overgehaald een vroegmiddeleeuwse schat aan te kopen, die in de terp ‘Bessens’ bij Wieuwerd was gevonden. Het is nog steeds de grootste Friese goudschat ooit gevonden. In een pot van aardewerk zaten 35 hangers, drie ringen en een stuk van een zeer grote gouden fibula. Dit type mantelspeld werd gedragen door hooggeplaatste dames.

Munten en sieraden

De grootste hangers bevatten munten uit het Byzantijnse Rijk. In andere hangers zitten bracteaten, plaatjes met vlechtpatronen en gezichten. De kleinste hangers zijn gemaakt van Frankische munten, waaronder een gouden munt uit Utrecht of Maastricht. Alle munten zijn destijds uit de roulatie gehaald en omgewerkt tot sieraden. Op het lichaam gedragen kregen ze dus een andere waarde. De goudschat is rond 640 na Chr. in de terp begraven. Het was mogelijk de voorraad van een edelsmid, die het goud wilde omsmelten.

In deze lezing komen ook recente Nederlandse vondsten van vroegmiddeleeuwse goudschatten aan bod, waarin eveneens munten en sieraden de hoofdrol spelen.

Twee keer per maand houdt een conservator van het Rijksmuseum van Oudheden een livestream-lezing over een van de topstukken uit de collectie. Op deze zondagmiddag vertelt Annemarieke Willemsen, conservator collectie Middeleeuwen, over de goudschat van Wieuwerd uit de zevende eeuw na Chr. Deze pot vol gouden sieraden, al in 1866 gevonden, wordt vaak geassocieerd met Friese koningen. Maar de schat vertelt vooral iets over de omgang met geld en goud in de Vroege Middeleeuwen. Via de chat kunt u vragen stellen, die na afloop van de lezing worden beantwoord.

  • datum: zondag 21 november 2021
  • tijd: 14.00 – 15.00 uur
  • locatie: livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden
  • kosten: gratis

Aanmelden livestream

Meld u aan voor de livestream

Iedereen kan deze topstukkenlezing thuis gratis volgen. U hoeft geen extra programma’s te downloaden of te installeren op uw computer. Na aanmelding ontvangt u een link, waarmee u via de browser op uw pc, laptop, tablet of smartphone de lezing kunt volgen. De uitzending is vanaf een kwartier voor aanvang online. De link blijft twee weken geldig, zodat u kunt terugkijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *