Glasvezel

Beste dorpsgenoten,

De afgelopen weken kregen we allemaal informatie in de brievenbus over de aanleg van glasvezel in onze gemeente Súdwest Fryslân (SWF). Na jaren wachten zijn er voor het buitengebied zelfs twee aanbieders. Enerzijds is dit een luxe, anderzijds dreigt het gevaar dat de aanleg van glasvezel in het geheel niet doorgaat.

Glasvezel

Het voordeel van glasvezel is de hoge snelheid van het internet. De download- en uploadsnelheid zijn gelijk (tot ong. 800 Mbps). In de buitengebieden is het verschil met internet via de koperen telefoondraad zeer groot. Binnen de bebouwde kom is het verschil kleiner. Waarschijnlijk gaat internet in de toekomst een steeds grotere rol spelen, denk aan zorg-ondersteuning via internet en ‘the internet of things’. Bovendien is uw woning straks meer waard met een glasvezelaansluiting.

Je kunt bij beide aanbieders van glasvezel kiezen uit verschillende providers. Alle providers bieden internet, telefoon en televisie via glasvezel aan.

De aanbieders zijn Kabelnoord aan de ene kant en de combinatie van De Fryske Mienskip op glas en Glasvezel Buitenaf (combi DFM en GB) aan de andere kant.

Kabelnoord

Kabelnoord wil alleen glasvezel aanleggen voor alle huisadressen in het buitengebied van SWF. Voorwaarde is dat minimaal 60% van de adressen zich aanmeldt voor een aansluiting op de glasvezel. Zij willen de aanmelding vóór 30 juni a.s. binnen hebben.

Combi DFM en GB

De combi DFM en GB wil glasvezel aanleggen in het hele buitengebied én in de dorpen en industriegebieden in SWF. Voorwaarde is dat minimaal 50% van de adressen in het buitengebied zich aanmeldt voor een aansluiting. En voor de aanleg in de dorpen is een minimale aanmelding van 35% van de adressen binnen de bebouwde kom nodig. De combi DFM en GB wil uw aanmelding vóór 10 juli a.s. in huis hebben.

Als het minimale percentage voor het buitengebied niet gehaald wordt, gaat het hele project niet door.

Gevaar?!

Voor de bewoners in het buitengebied is er dus iets te kiezen. Maar dat maakt ook dat er een kans is dat beide aanbieders het minimale aantal aanmeldingen niet halen. Het gevolg is dan dat we (vooral) in het buitengebied dan nog jaren traag internet hebben.

Moet je je dan bij beide bedrijven aanmelden om de kans van slagen te verhogen? Nee! Want als beide bedrijven hun minimale percentage halen, gaan zij het glasvezelnet beiden  ook daadwerkelijk aanleggen. En dan krijg je twee aansluitingen met bijbehorende kosten, terwijl je maar één aansluiting nodig hebt.

De combi DFM en GB heeft gezegd dat zij 11 juli a.s. bekend zullen maken of zij de 50% aanmeldingen voor het buitengebied gehaald hebben of niet. Zo niet, dan heb je nog een paar dagen tijd om je bij Kabelnoord aan te melden.

In de bijlage staat een vergelijking tussen de twee aanbieders van glasvezel. Enthousiaste inwoners van onze gemeente hebben deze vergelijking gemaakt. 

Beide bedrijven organiseren verschillende informatiebijeenkomsten, heb je belangstelling voor glasvezel, bezoek dan vooral een informatie-avond of –middag.

Hinke Bouma

Bijgevoegd: Bijlage vergelijking en keuze van glasvezelaanbieders SWF

2 gedachten over “Glasvezel

  1. Beste dorpsgenoten,

    Vandaag (26 juni 2019) kregen wij een brief van Kabelnoord dat zij de uiterste datum voor de aanmelding aanleg glasvezel vervroegd hebben. Ze willen uw aanmelding vóór 30 juni a.s. binnen hebben. (Dit geldt alleen voor de adressen in het buitengebied.)

    vriendelijke groet, Hinke

  2. Wij wonen aan de kleasterdyk 12 te Britswert. Glasvezel buitenaf geeft aan dat dit buiten de bebouwde kom valt en dat wij daarmee een wit adres hebben. Ik vind de aansluitkosten voor een particulier hoog uitvallen,mede als ik in ogenschouw neem dat ik voor mijn huidige behoefte beschik over voldoende snel internet. Dit is voor mij een reden, naast een hogere abonnementsprijs, om geen gebruik van het aanbod te maken.Voor het goede doel zou ik overwegen om de aansluiting voor 250 euro af te kopen en er geen gebruik van te maken. Nu wordt het veel te duur. We zouden onze reeele loonstijging volledig uitgeven aan een product waar we op dit moment geen behoefte aan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *